Suomalainen elokuva on porskuttanut yli sadan vuoden ajan. Teollinen elokuvatuotanto pääsi käyntiin 1930-luvulla, ja vaikka suhdanteet ovat vaihdelleet, niin loppujen lopuksi hyvin on mennyt. Katsojaluvuilla mitaten suomalainen elokuva elää juur nyt menestyskauttaan. Seuraavassa joitakin katsojien suosimia elokuvia matkan varrelta.

Tuntematon sotilas (1955)

Ketään tuskin yllättää, että katsojaluvuilla mitattuna kaikkien aikojen suosituin elokuva on Edvin Laineen Tuntematon sotilas. Vuoteen 1998 mennessä tämän elokuvan oli elokuvateatterissa nähnyt liki kolme miljoonaa katsojaa. Elokuva perustuu Väinö Linnan samannimiseen romaaniin, ja se kertoo erään konekiväärikomppanian tarinan jatkosodassa sodan alkamisesta aina sen kitkerään loppuun saakka. Suomalaisten keskuudessa elokuvalla on jo lähes myyttinen maine, ja sen katsominen on vuosikymmenien ajan kuulunut osaksi itsenäisyyspäivää siinä missä linnan juhlatkin. Jo kirja sai aikoinaan kiitosta siitä, kuinka se erilaisten miesten tarinoita kuvatessaan yhdisti Suomen kansaa, joka vielä sodan syttymisen aikoihin oli pahasti kahtia jakautunut sisällissodan jäljiltä.

Tämän samaisen kansankuvauksen voi nähdä myös elokuvan ansiona. Itse sodassahan voitto ei ollut Suomen vaan Neuvostoliiton, mutta kansan tuo verenvuodatus kuitenkin yhdisti, niin oikeassa elämässä kuin elokuvassa ja kirjassakin. Kiitettäviin katsojalukuihin on yltänyt myös Aku Louhimiehen uudelleen filmatisointi vuodelta 2017. Molemmat versiot kuvaavat taisteluiden lisäksi myös arkisempia puuhia kuten lepäilyä ja kortinpeluuta. Niinpä elokuvaa katsellessa käy ilmi, että jonkin verran kasinotunnelmaa löytyy suomalaisista elokuvista yllättävän paljon ainakin korttipelien muodossa, vaikka ei välttämättä heti uskoisi.

Uuno Turhapuro armeijan leivissä (1984)

Armeijaympäristöön sijoittuu myös tämä kaikkien aikojen katsotuin Uuno-elokuva. Elokuvan ohjasi ja käsikirjoitti Ere Kokkonen. Pääosassa nähdään Vesa-Matti Loiri. Elokuva itsessään on taattua Uunoa. Vesa-Matti Loiri toheloi Uunona, ja Tapio Hämäläinen appiukko Tuurana, joka nyt on saanut itselleen puolustusministerin salkun. Kaikista toilailuistaan huolimatta Uunon ura puolustusvoimissa etenee vauhdilla, kunnes hän vahingossa sytyttää sodan Ruotsin kanssa.

Käpy selän alla (1966)

Mikko Niskasen ohjaama Käpy selän alla on tätä nykyä kulttielokuvan maineessa. Omana aikanaan elokuvaa paheksuttiin sen seksuaalisuuden ja vapaamielisyyden vuoksi. Samasta syystä sen katsotaan nykyään kuvastavan mainiosti oman aikansa muuttuvia asenteita suhteessa seksuaalisuuteen.

Elokuvassa kaksi nuorta kaupunkilaispariskuntaa matkustaa maalle telttailemaan. Elokuvan kuluessa parit sitten osittain vaihtuvat, mikä aiheuttaa tietysti hämmennystä. Juoni sinänsä ei ole kummoinen, ja iso osa elokuvan suosiosta lankeaakin siinä esiintyville näyttelijöille. Vaikka kyseessä on käsikirjoitettu elokuva, on osa kohtauksista nuorten näyttelijöiden itsensä improvisoimia, mikä lisää autenttisuuden tuntua.

Maa on syntinen laulu (1973)

Timo K. Mukan kirjaan perustuva Maa on syntinen laulu on paitsi ollut suosittu katsojien keskuudessa, myös kerännyt kriitikoiden ylistystä niin meillä kuin muuallakin.

Omana aikanaan elokuva hätkähdytti realistisella pohjoisen elämän kuvauksellaan, johon kuuluvat niin syntymä, kuolema kuin seksikin. Toiset arvostelivat elokuvaa siitä, että se sivuutti Mukan kirjan herkemmät tendenssit. Niin tai näin, elokuva säväyttää tänäkin päivänä, eikä vähiten pääosanäyttelijä Maritta Viitamäen ansiosta. Viitamäki bongattiin elokuvaan Mikkelin nuoriso-opiston näyttelijälinjalta. Muuta kokemusta hänellä ei näyttelemisestä ollutkaan. Silti, tai juuri siksi roolisuoritus on hätkähdyttävä aitoudessaan. Viitamäkeä onkin elokuvan ansiosta usein pidetty lappilaisena, vaikkei hän sieltä kotoisin olekaan.

Muita Uunoja

Kun kahdenkymmenen katsotuimman elokuvan listaa katselee, käy selväksi ainakin yksi asia: suomalaiset rakastavat Uuno Turhapuroja, joita katsottiin paljon etenkin 1980-luvulla. Tuolloin valmistuivat Uuno Turhapuro armeijan leivissä -elokuvan lisäksi muun muassa Uuno Epsanjassa (1985), Uuno Turhapuro menettää muistinsa (1982) ja Uuno Turhapuro muuttaa maalle (1986). Kaikki nämä keräsivät aikoinaan yli 500 000 katsojaa, mikä tekee niistä kaikkien aikojen katsotuimpia kotimaisia elokuvia.

Kriitikoiden ja elokuvaharrastajien suosikki Aki Kaurismäki ei 20 katsotuimman elokuvan listalle ole yltänyt.